tis 12 apr.

|

Norrmalm

Promenad från Norrmalmstorg runt Skeppsholmen

Registrering är stängd
Se andra evenemang
Promenad från Norrmalmstorg runt Skeppsholmen

Tid & Plats

15 fler datum

12 apr. 10:30 – 11:30

Norrmalm, Norrmalmstorg, Stockholm, Sverige

Om upplevelsen

Serw söker ambassadörer till våra promenader. Är du intresserad av att bli ambassadör för en promenad i ditt närområde. Kontakta oss på info@serw.se

Alltid skönt att sträcka på benen! Varje tisdag kl. 10:30 samlas de medlemmar som vill vid Norrmalmstorg. Ni samlas vid monumentet där Serws logotyp på bilden finns för en gemensam promenad runt Skeppsholmen (OBS: bilden är ett montage, Serws logotyp finns inte på monumentet på riktigt).

Promenad från Norrmalmstorg runt Skeppsholmen tar ca: 60 minuter.

OM

Norrmalmstorg (historiskt Packaretorget och även Fiskartorget) är ett torg mellan Hamngatan och Smålandsgatan på Norrmalm i centrala Stockholm. Torget fick sitt nuvarande namn 1853. Här återfinns bland annat Citypalatset, Svenska Lifs hus, MEA-huset, Nobis Hotel och Palmhuset med café och Pressbyråkiosk. Spårvägen Djurgårdslinjen har en av sina ändhållplatser vid torget. Norrmalmstorg är även en prestigefull adress för många företag, och bland annat återfinns här det svenska huvudkontoret för Danske Bank. På före detta Kreditbankens hus vid torgets östra sida sitter ett kalenderur som förutom klockslaget visar veckodag, månad och år. Uret tillverkades av G.W. Linderoths urfabrik och satt ursprungligen på husfasaden ovanför urfabriken på Drottninggatan 28 från slutet av 1800-talet till 1968 då huset revs. Uret monterades åter upp 1975 på nuvarande plats.

Skeppsholmen är en ö i Saltsjön i centrala Stockholm och är vid sidan av Kastellholmen en del av stadsdelen Skeppsholmen. Skeppsholmen har en broförbindelse med Blasieholmen kallad Skeppsholmsbron och till Kastellholmen via Kastellholmsbron. Skeppsholmen är belägen inom Kungliga Nationalstadsparken. På Skeppsholmen ligger museerna Moderna museet, Arkitektur- och designcentrum och Östasiatiska museet samt utställningshallen Bergrummet och kallas därför även Stockholms museiö. Från Skeppsholmsbron syns Skeppsholmskyrkan och Amiralitetshusets tinnar och torn samt fullriggaren af Chapman som är förtöjd på holmens västra sida. Skeppsholmen var under cirka 300 år flottans ö. Under denna tid uppstod ett flertal av de nuvarande byggnaderna, ritade av dåtidens främsta arkitekter som Nicodemus Tessin d.y., Johan Eberhard Carlberg och Carl Hårleman. De militära funktionerna fanns kvar till 1968/1969. Därefter flyttades verksamheten till Musköbasen och de gamla byggnaderna uppläts för museer, skolor och kulturinstitutioner. På grund av vandrarhemmen i af Chapman och i Hantverkskasernen drar Skeppsholmen många unga inhemska och utländska besökare till sig. Ön förvaltas liksom Kastellholmen sedan 1993 av Statens fastighetsverk, som har som uppgift att bevara och utveckla området för framtiden. Båda öarna ingår i Ekoparken.